Български  ENGLISH  SPANISH

Покупки
Потвърждение

Поръчани документи:
Пакети/Документи: 0    Крайна цена: BGN 0.00 

Обадете се на +359 898 741 240 или влезте тук за повече информация.Въпроси и отговори

Въпрос Дата на публикуване
Здравейте,
Спешно се нуждая от Вашия компетентен съвет. Предварително благодаря за отговор!
Казусът е следния:
Предстои ми подписване на окончателен договор за покупка на недвижим имот. Имотът се изгражда като апартамент, но е със статут на склад. Намира се на четвърти етаж в жилищна сграда със завършен груб строеж. Според някои нотариуси сделката не може да се изповяда, защото складът не е самостоятелен обект, и единственият начин това да стане, е да закупя и друг имот в същата сграда. Казаха ми също, че от две години насам законът не позволява преустройството на складове в ателиета. Според други нотариуси няма проблем сделката да се изповяда, като в нотариалния акт просто ще бъде отбелязан статут „склад”, и в последствие този статут може да бъде променен.
Какъв е законовият ред в случая?
Благодаря!
Вторник 09.12.2008 @ 01:12 PM

По своята същност складовите помещения представляват принадлежност към жилището - чл. 37 ЗС и поради това съгласно чл. 98 ЗС следват собствеността на главната вещ.

Съгласно решение по гражд. д. № 375/2000 г. на V г.о. на ВКС таванските (както и складовите) помещения нямат самостоятелен статут. Те не могат да бъдат самостоятелен обект на продажба, тъй като по закон са придадени към жилището по аргумент от разпоредбата на чл. 37 ЗС. Покупко-продажба на такива помещения е нищожна по смисъла на чл. 26, ал. 2 ЗС, тъй като има невъзможен предмет.


 

Консултант

<<Обратно в консултантската стая