Български  ENGLISH  SPANISH

Покупки
Потвърждение

Поръчани документи:
Пакети/Документи: 0    Крайна цена: BGN 0.00 

Обадете се на +359 898 741 240 или влезте тук за повече информация.Въпроси и отговори

Въпрос Дата на публикуване
Здравейте !
Родителите ми ми дариха апартамент, като запазват правото си на ползване! В момента не живеят в него, а в друг техен апартамент . Поради разногласия не ми позволяват да живея в дареният ми от тях апартамент.
Искам да Ви попитам , какви са ми правата върху тази ми собственост? Мога ли да вляза да живея в него , щом те не го ползват и не го дават под наем ? Мога ли да го ипотекирам? Братми каква запазена част следва да му се полага, защото по време на сключване на договора той нямаше претенции, но в последствие се появиха ?
Много Ви благодаря !
Вторник 19.01.2010 @ 02:28 PM

Здравейте,

когато дарителят е запазил право на ползване върху дарения имот, той има право да го ползва точно колкото надарения, т.е. както Вие така и родителите Ви могат да използват имота според неговото предназначение. При дарение със запазено право на ползване надарения не може да се разпорежда с посочения имот, което означава да го продава, ипотекира, отдава под наем за повече от 3 години, без изричното съгласие на дарителя.

Едва след смъртта на някой от родителите Ви може да се говори за наследство и запазена част от него. Такава част ОТ ЦЯЛОТО ИМУЩЕСТВО на починалия притежават децата и съпругът му. Във Вашия случай споменатия имот е излязъл от наследствената маса посредством дарението. Той може да бъде върнат там само ако няма друго имущество или то е недостатъчно за да покрие запазената част на останалите бъдещи наследници. Има и точно упоменати в закона условия, при които може да бъде отменено дарението.

За повече подробности около Вашия проблем заповядайте в офиса ни, за да разгледаме документите Ви и да Ви дадем конкретна правна консултация.

Поздрави

Консултант

<<Обратно в консултантската стая